Pathoanatomie a pathomechanika pertrochanterických zlomenin – MR studie
PDF (Angličtina)

Klíčová slova

pertrochanterické zlomeniny
okultní zlomeniny
pathoanatomie
MR

Kategorie

Abstrakt

Úvod: Magnetická rezonance (MR) je používána v oblasti proximálního femuru k diagnostice okultních či inkompletních zlomenin krčku femuru a trochanterického segmentu více jak 20 let. Spolehlivost této metody byla opakovaně prokázána řadou studií vč. jejích výhod proti CT. MR tak pomohla racionalizovat léčbu okultních a inkompletních trochanterických zlomenin.

Metoda: Do studie bylo zařazeno celkem 13 pacientů vyšetřených MR pro suspektní okultní či inkompletní zlomeninu trochanterického masivu během první 24 hod po úrazu. Vždy se jednalo o první poranění kyčelního kloubu, druhý kyčelní kloub byl intaktní.

Výsledky: Frontální skeny prokázaly v oblasti linea intertrochanterica (přední kortikalis) výraznou lomnou linii, která probíhají od velkého trochanteru mediodistálně do mediální kortikalis femuru. Sklon lomné linie se však v předozadním směru měnil a těsně před zadní kortikalis byl téměř vertikální. Sagitální skeny zobrazily lomnou linii začínající ve velkém trochanteru, pokračující mediálně a oddělující zadní kortikalis od trochanterického segmentu.

Závěr: Analýza MR nálezů prokázala, že primární lomná linie u pertrochanterických zlomenin vzniká v oblasti velkého trochanteru, odkud se šíří současně distálně, mediálně a anteriorně k přední kortikalis v oblasti linea intertrochanterica a k trochanter minor. Velký trochanter tak představuje locus minoris resistentiae a je vždy rozlomen na více fragmentů, než je patrné na RTG snímku.

 

doi: 10.48095/ccrvch2024299

PDF (Angličtina)