Kompresia truncus coeliacus – principy diagnostyky a chirurgickej liečby
PDF

Klíčová slova

kompresia truncus coeliacus
chronická abdominálna ischémia
resekcia ligamentum arcuatum medianum

Abstrakt

Úvod: Kompresia truncus coeliacus je jednou z príčin vzniku chronickej abdominálnej ischémie. Autori popisujú svoje skúsenosti s chirurgickou liečbou Dunbarovho syndrómu u 12 pacientov. Cieľom článku bola retrospektívna analýza chirurgickej liečby kompresie truncus coeliacus.
Metóda: V období rokov od 2007 do 2016 sme liečili 12 pacientov pre kompresívny syndróm truncus coeliacus. V rámci diagnostiky bolo každému pacientovi realizované USG vyšetrenie brucha, CT angiografia alebo DSA. Metódou voľby u týchto pacientov bola chirurgická liečba. Štyrom pacientom sme resekovali vlákna ligamentum arcuatum mediale diafragmy a nervové vlákna plexus coeliacus. U 8 pacientov sme museli resekovať fibroticky zmenený stenotický až uzavretý truncus coeliacus. Ako rekonštrukciu sme vykonali aorto-trunkálny protetický alebo venózny bypass, interpozitum alebo patch-plastiku.
Výsledky: V pooperačnom období sa nevyskytli závažné komplikácie, ani úmrtia. U jedného pacienta v pooperačnom období pretrvávajú klinické príznaky chronickej abdominálnej ischémie.
Záver: Chirurgická liečba je metódou voľby pri kompresii truncus coeliacus. Indikáciou na chirurgickú rekonštrukciu sú symptomatickí pacienti so stenózou artérie viac ako 50 %. Správna diagnostika a včasná chirurgická liečba má význam pre liečbu chronickej viscerálnej ischémie a zníženie počtu z toho rezultujúcich chirurgických komplikácií.

https://doi.org/10.33699/PIS.2018.97.9.423-426
PDF