Acute Abdomen in Drug Abusers
PDF

Klíčová slova

náhlá příhoda břišní, perforace peptického vředu žaludku a duodena, drogová závislost

Abstrakt

Úvod: Náhlé příhody břišní (NPB) jsou jednou ze základních kapitol břišní chirurgie. Naše práce si klade za cíl popsat odlišnosti v klinickém obrazu, průběhu hospitalizace, v morbiditě a mortalitě u nemocných s NPB závislých na návykových látkách a uvést vlastní zkušenosti u skupiny těchto nemocných.
Metoda: Do našeho souboru jsme retrospektivně zařadili nemocné z let 2013–2018 hospitalizované pro neúrazovou NPB, u nichž byla uvedena anamnestická informace o abúzu drog. Z dokumentace byla získána demografická data, typ zneužívané drogy, pracovní diagnóza před příjmem, nálezy paraklinických vyšetření, shoda pracovní a definitivní diagnózy, nutnost operačního řešení a typ chirurgického výkonu. Byla sledována morbidita, mortalita a délka hospitalizace. Získané údaje jsme vyhodnotili metodami popisné statistiky.
Výsledky: Zadaná kritéria splnilo 8 pacientů (4,7 promile ze všech hospitalizovaných nemocných pro NPB). Všichni pacienti v souboru byli muži s mediánem věku 32 let. Nejčastěji zneužívanou látkou (v 50 %) byl pervitin, dále se jednalo o heroin, benzodiazepiny, tetrahydrokanabinol, subutex, kokain, hypnotika a tramadol. Nejčastější diagnózou v souboru (v 50 %) byla perforace peptického vředu, dále ve dvou případech krvácení do horní části trávicí trubice, v jednom případě relaps Crohnovy choroby s peritonitidou a kolitida vzestupného tračníku. Operační řešení bylo nutné u 75 % nemocných. Třicetidenní mortalita byla nulová, časná komplikace se objevila u jednoho operovaného (dehiscence laparotomie). Průměrná délka hospitalizace byla 9,7 dne, její medián činil 7 dní.
Závěr: Drogově závislí se podílí na skupině pacientů s NPB marginálně. Jedná se o skupinu signifikantně mladší, s výraznou převahou mužské populace a s preferencí perforace peptické léze.

https://doi.org/10.33699/PIS.2019.98.1.14-17
PDF