Pseudolymfom jater: překvapivý nález u pacienta s předpokládanou generalizací plicního karcinomu
PDF

Klíčová slova

pseudolymfom jater
reaktivní lymfoidní hyperplázie jater
jaterní chirurgie
nádory jater
játra

Abstrakt

Úvod: Pseudolymfom je vzácnou ložiskovou lézí, která může postihovat různé orgány. V jaterní lokalizaci bylo dosud popsáno jen něco přes 50 případů. Diagnostika je náročná. Na zobrazovacích vyšetřeních může připomínat některé malignity, typické laboratorní markery tohoto postižení chybějí. Diagnóza je ve většině případů stanovena až histologickým vyšetřením.
Kazuistika: U 67leté pacientky s plicní fibrózou byla zjištěna ložisková léze levé plíce, která imponovala jako maligní, následně i ložisko jater nejasné etiologie. Provedená horní lobektomie levé plíce potvrdila plicní karcinom. Následně byla provedena jaterní resekce pro podezření na metastatický proces. Diagnóza pseudolymfomu byla stanovena histologicky. Od zjištění ložiskových procesů do jejich chirurgického odstranění uplynulo 150 dnů. Pacientka je dále sledována, je bez obtíží a bez známek recidivy.
Závěr: Pseudolymfom jater je vzácné onemocnění a zkušenosti s touto lézí jsou malé. Na prezentovaném případě je patrné, že jeho diagnostika je náročná. Maligní povahu ložiska vyloučilo teprve definitivní histologické a imunohistochemické vyšetření. Dlouhodobé pooperační sledování je indikováno.

https://doi.org/10.33699/PIS.2019.98.11.469-472
PDF