Přínos hybridních metod (PET/CT, PET MRI) v diagnostice patologických nálezů břišní aorty
PDF (English)

Klíčová slova

PET/CT
PET/MR
aorta
aneuryzma
disekce

Abstrakt

Úvod: Ultrasonografie a CT angiografie jsou běžné diagnostické zobrazovací metody používané k diagnostice patologií břišní aorty. V posledních letech se objevují často indikace k hybridním metodám (PET/CT, PET/MRI) v rámci tohoto diagnostického algoritmu. Původně byly tyto metody indikovány u malignit a zánětlivých procesů. V současnosti je snaha zobrazit lokalizované zánětlivé změny ve stěně aorty a hodnotit tak určitou „disease activity“, která by mohla předpovídat další vývoj patologického nálezu na aortě. Cílem naší práce bylo analyzovat potencionální benefit těchto hybridních metod ve smyslu predikce progrese patologií na břišní aortě.
Metody: Do naší prospektivní observační studie jsme zahrnuli 75 nemocných, u kterých bylo indikováno PET/CT (N=61) resp. PET/MRI (N=14) vzhledem k patologickému nálezu na břišní aortě v období 2015–2017. Jednalo se o pacienty s aneuryzmatem břišní aorty (AAA) (N=48; 64%), aortitidou (N=5; 6,7 %), aortální disekcí (N=4; 5,3 %), po endovaskulárním řešení AAA (EVAR) (N=6; 8%), s excesivní aterosklerózou (N=7; 9,3 %), nemocné s konkomitantně přítomným AAA a retroperitoneální fibrózou (N=4; 5.3%) a pacienty s intramurálním hematomem (N=1; 1,3 %). Minimální doba sledování byla 6 měsíců, maximální 2,5 roku. Během follow-up byly sledovány klinické symptomy, rozměr aorty, rychlost růstu AAA, hladina CRP a vše bylo korelováno s nálezem na PET/CT event. PET/MRI.
Výsledky: Zvýšená metabolická aktivita v aortě byla zaznamenána u 25 nemocných (33,3 %). Na základě statistického hodnocení nebyla nalezena souvislost mezi nálezem na PET/CT event. PET/MRI a symptomy onemocnění či jeho progrese.
Závěr: Na základě našich výsledků jsme nenalezli důkaz, že hybridní metody mohou předpovídat další vývoj patologického...

https://doi.org/10.33699/PIS.2019.98.11.450-456
PDF (English)