Náhlé příhody břišní v těhotenství: retrospektivní studie gravidních pacientek hospitalizovaných pro bolesti břicha
PDF

Klíčová slova

Náhlé příhody břišní
těhotenství
apendektomie
apendicitida
bolest břicha

Abstrakt

Úvod: Náhlé příhody břišní se v těhotenství vyskytují s četností 1:500−635 gravidit. Jedná se o náhle vzniklé stavy s rychlým průběhem. Vedoucí příznaky se částečně překrývají s nespecifickými obtížemi, které k fyziologickému těhotenství patří (bolesti břicha, zvracení, obstipace). Diagnostika je tak ztížena, což je nebezpečím jak pro matku, tak pro plod. Cílem studie je zjistit četnost netraumatických náhlých příhod břišních v těhotenství u pacientek Chirurgické kliniky FN Plzeň a jejich vliv na průběh těhotenství a novorozence.
Metoda: Soubor pacientek jsme získali retrográdním sběrem dat. Vyhledali jsme těhotné pacientky hospitalizované na Chirurgické klinice Fakultní nemocnice v Plzni za období let 2004 až 2015 s podezřením na rozvoj náhlé příhody břišní. Sledovali jsme řadu klinických údajů a výsledky hodnotili pomocí deskriptivní statistiky.
Výsledky: Soubor čítal 121 pacientek, 42 bylo operováno, 79 léčeno konzervativně. 38 pacientek bylo apendektomováno, 6 apendixů bylo histologicky bez patologických změn. Většina apendektomií byla provedena ze střídavého řezu. Hlavním příznakem byla ve většině případů bolest v pravém podbřišku. V žádném případě nedošlo ke ztrátě těhotenství.
Závěr: Nejčastější náhlou příhodou v souboru byla akutní apendicitida. Tento stav také nejčastěji vyžadoval chirurgickou intervenci. Nejspecifičtějším příznakem byla bolest v pravém podbřišku. Vliv prodělané apendicitidy a apendektomie na zdraví novorozence nebyl pozorován. Ačkoliv se s náhlými příhodami břišními v těhotenství setkáváme poměrně zřídka, výsledky pracoviště jsou velmi dobré.

https://doi.org/10.33699/PIS.2020.99.3.131-135
PDF