Operační management pacienta po manuální repozici uskřinuté tříselné kýly: review
PDF (English)

Klíčová slova

tříselná kýla, uskřinutí, operace, laparoskopie, síťka

Abstrakt

Úvod: Cílem sdělení je systematicky shrnout doposud publikovanou literaturu týkající se postupu u pacienta po manuální repozici uskřinuté tříselné kýly.
Metody: Analyzovali jsme dostupnou literaturu týkající se uskřinuté nebo strangulované tříselné kýly publikované do 31.3.2019. Z celkem 32 021 nalezených článků bylo k finální analýze použito 20.
Výsledky: Pojmy „uskřinutá“ a „strangulovaná“ byly v dohledaných publikacích používány zaměnitelně, nebylo tedy možné udělat analýzu jednotlivých skupin samostatně. Z doposud publikovaného se zdá, že je použití síťky ve srovnání s plastikou bez použití síťky stran recidivy výhodnější za cenu signifikantně vyššího počtu raných infekcí zejména ve skupině pacientů s nekrózou střeva. Laparoskopický přístup umožňuje vyhnout se zbytečné laparotomii a snížit tak výrazně morbiditu. Vyžaduje ale dostupnost laparoskopického vybavení a zkušenější chirurgický tým.
Závěr: Po manuální repozici uskřinuté tříselné kýly snižuje použití síťky počet recidiv, ale zvyšuje počet raných infekcí v závislosti na míře kontaminace. Pokud je k dispozici zkušený chirurgický tým a potřebné vybavení, laparoskopický přístup se zdá jako výhodnější zejména proto, že pomůže zabránit zbytečnému provedení laparotomie.

https://doi.org/10.33699/PIS.2020.99.9.380-383
PDF (English)