Rozsáhlé poranění žlučových cest po laparoskopické cholecystektomii řešené tri-hepatikojejunoanastomózou na Y-Roux kličku: kazuistika
PDF (English)

Klíčová slova

laparoskopická cholecystektomie – poranění žlučových cest – chirurgické řešení

Abstrakt

Úvod: Poranění žlučových cest (ŽC) po laparoskopické cholecystektomii (LC) patří mezi jedny z nejzávažnějších iatrogenních poranění s vysokou morbiditou a mortalitou. Významně ovlivňují kvalitu života. Patří mezi nejčastější příčinu benigních žlučových stenóz, které mohou vést k závažným komplikacím, jakými jsou rekurentní cholangoitis či sekundární biliární cirhóza. Přesto, že LC je v dnešní době běžnou operací, incidence poranění ŽC je dvakrát vyšší v porovnání s otevřenou cholecystektomií.
Kazuistika: V tomto článku prezentujeme kazuistiku pacienta po LC s poraněním třídy III-D dle Stewart-Wayovy klasifikace. Důvodem poranění byl zavádějící popis na předoperačním sonografickém vyšetření a následně nesprávné porozumění anatomickým poměrům u pacienta s vrozenou agenezí žlučníku. Poranění ŽC bylo rozpoznáno první den po operaci. Pacient byl díky okamžitému překladu v celkově dobrém stavu. Protože bylo revidováno v terénu bez závažného zánětu či biliární peritonitidy, bylo poranění řešeno biliární rekonstrukcí. Vzhledem k jeho rozsahu byla provedena tri-hepatikojejunoanastomóza na Y-Roux kličku kombinovaná se zevní transhepatální drenáží ŽC.
Závěr: Iatrogenní poranění ŽC po laparoskopické cholecystektomii je vzácná, ale potenciálně život ohrožující komplikace. Hlavním rizikovým faktorem jsou anatomické varianty ŽC. Zcela zásadní pro dobré výsledky léčby je časné rozpoznání poranění a následná léčba na pracovišti dostatečně erudovaném v hepatobiliární chirurgii. Nejčastějším chirurgickým řešením poranění ŽC je rekonstrukce ve formě hepatikojejunoanastomózy na Y-Roux kličku.

https://doi.org/10.33699/PIS.2020.99.9.404-408
PDF (English)