Předoperační CT pro plánování pooperační radioterapie karcinomu prsu
PDF

Klíčová slova

Karcinom prsu, radioterapie, předoperační CT

Abstrakt

Úvod: Pro cílené navýšení dávky v lůžku tumoru po operaci pro karcinom prsu je vhodné znát přesnou polohu původního tumoru. Proto na našem pracovišti provádíme u pacientek před operací pro karcinom prsu CT vyšetření v ozařovací poloze.
Metody: Pacientky podstoupily v plánovací poloze pro radioterapii předoperačně nativní CT vyšetření, tato data byla využita k fúzi se standardním plánovacím CT při ozařování lůžka tumoru. Hodnotili jsme, zda je tumor na předoperačním CT identifikovatelný. Dále jsme provedli zakreslení jednoho ozařovacího objemu ve standardním plánovacím CT a druhého v CT s provedenou fúzí s předoperačním vyšetřením a tyto objemy jsme porovnali.
Výsledky: Z celkového počtu 554 pacientek jsme byli schopni přesnou polohu tumoru prsu identifikovat ve 463 případech (83,6 %). V souboru 50 náhodně vybraných pacientek došlo k úpravě zakreslení cílového objemu pro plánované navýšení dávky ozáření do lůžka tumoru u 20 pacientek (40 %), ke zmenšení došlo v 9 případech (18 %) a ke zvětšení v 11 případech (22 %).
Závěr: Výsledky naší studie ukázaly možnost využití předoperačního CT v plánovací poloze u pacientek s potvrzeným karcinomem prsu. Tato metoda nám umožňuje přesnější lokalizaci lůžka tumoru a tím přesnější zakreslení cílového objemu pro cílené navýšení dávky. Potvrdili jsme vliv předoperačního CT na velikost zakreslení cílového objemu k ozáření lůžka tumoru.

https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.6.%25p
PDF