Nefunkční karcinom příštítného tělíska − kazuistika
PDF

Klíčová slova

karcinom příštítného tělíska, nefunkční karcinom příštítného tělíska, kazuistika

Abstrakt

Úvod: Karcinom příštítného tělíska je raritní endokrinní malignitou. Typicky se manifestuje závažnou hyperkalcemií při primárním hyperparathyreoidismu. Extrémně vzácně se může jednat o tzv. nefunkční karcinom s fyziologickými hladinami kalcia i parathormonu v séru pacienta. Pro karcinom příštítných tělísek je typický indolentní, avšak progresivní růst. Předoperační diagnostika onemocnění je velmi obtížná, definitivní diagnózu stanovuje histologické vyšetření. Za optimální léčbu je považována radikální chirurgická resekce s ipsilaterální lobektomií a blokovou krční disekcí. Účinnost adjuvantní onkologické léčby není prokázána a její indikace není definována. Recidivy onemocnění jsou časté.
Kazuistika: Prezentujeme případ 26leté ženy, která na našem pracovišti podstoupila levostrannou hemithyreoidektomii pro růstovou progresi ultrasonograficky zjištěného ložiska za levým lalokem štítné žlázy. Předoperační cytologický nález ani závěry zobrazovacích vyšetření nevedly k podezření na malignitu. Hladina parathormonu a kalcia v séru pacientky byla ve fyziologických mezích. Na základě definitivní histologie byla stanovena diagnóza nefunkčního karcinomu příštítného tělíska. U pacientky nebyla indikována další chirurgická či onkologická léčba. Pacientka je 36 měsíců od operace bez známek recidivy či generalizace onemocnění.
Závěr: Nefunkční karcinom příštítného tělíska je extrémně vzácný. V mnoha případech je diagnóza stanovena až v pokročilém stadiu onemocnění. V současnosti chybí formální klasifikace a také jednotný léčebný protokol. Stagingový systém onemocnění nově navrhuje osmé vydání AJCC/UICC. Včasná diagnostika spolu s kompletní primární chirurgickou resekcí a pečlivou dispenzarizací jsou zásadními faktory ovlivnění morbidity a mortality pacientů s touto malignitou.

https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.3.%25p
PDF