Trombolýza jako léčba transplantační trombózy renálních tepen – tři neúpěšné kazuistiky a přehled literatury
PDF (English)

Klíčová slova

Kidney Transplantation; Thrombolytic Therapy; Thrombosis; Tissue Plasminogen Activator

Abstrakt

Úvod: Trombolýza je zvažovanou metodou pro léčbu trombózy tepny štěpu ledviny, pokud je splněna podmínka krátké doby ischemie. Data o maximální délce ischemie, kdy má ještě smysl provést trombolýzu, jsou sporá.
Metody: Provedli jsme retrospektivní analýzu naší zkušenosti zahrnující tři pokusy o provedení trombolýzy v rámci léčby trombózy tepny štěpu ledviny. Prostudovali jsme literaturu na toto téma v databázi PubMed a nalezená data jsme porovnali s našimi výsledky.
Výsledky: V kazuistice číslo 1 byla trombolýza zahájena 12 hodin po vzniku trombózy a musela být ukončena už po pěti hodinách kvůli vzniklému hematomu. Prokrvení štěpu bylo obnoveno, ale štěp neobnovil zpět svoji funkci, pravděpodobně kvůli dlouhému trvání ischemie. V kazuistice číslo 2 byl pokus o trombolýzu neúspěšný kvůli technickému neúspěchu zavést vodič do okludované tepny štěpu. Trombóza byla pravděpodobně způsobena chronickou rejekcí. V kazuistice číslo 3 vedla trombolýza k obnovení perfuze štěpu, ale nevedla k obnovení funkce štěpu, pravděpodobně kvůli příliš dlouhému trvání ischemie (2 až 3 dny). Prolongované trvání ischemie v kazuistice číslo 3 bylo, alespoň částečně, způsobeno opomenutím provést ultrazvuk štěpu při prvním ošetření pacienta.
Závěr: Můžeme potvrdit, že trombolýza v rámci terapie trombózy tepny štěpu ledviny se zdá vhodná pouze za podmínky krátkého trvání trombózy. V případě náhlého zhoršení funkce štěpu musí být vždy vyloučena porucha prokrvení štěpu pomocí ultrazvuku.

https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.9.%25p
PDF (English)