Postpneumonektomický MRSA empyém řešený podtlakovou terapií – kazuistika a přehled literatury
PDF

Klíčová slova

maligní pleurální mezoteliom – pneumonektomie – empyém – methicilin rezistentní stafylococcus aureus – podtlaková terapie

Abstrakt

Úvod: Postpneumonektomický empyém patří k závažným komplikacím s vysokou morbiditou a letalitou. V tomto sdělení autoři popisují řešení postpneumonektomického empyému vyvolaného methicilin rezistentním Staphylococcus aureus pomocí podtlakové terapie u nemocného operovaného pro maligní pleurální mezoteliom.
Kazuistika: 64letý pacient byl na našem pracovišti operován pro epiteloidní mezoteliom pravé pleurální dutiny. Provedli jsme extrapleurální pneumonektomii s peroperační hypertermickou nitrohrudní chemoterapií. 7 týdnů po operaci byl pacient rehospitalizován pro empyém pravé pleurální dutiny s průkazem methicilin rezistentního Staphylococcus aureus. Po debridementu pleurální dutiny a explantaci sítěk jsme aplikovali podtlakovou terapii. Celkově jsme provedli 4 převazy se závěrečnou aplikací roztoku antibiotik k vyplnění pleurální dutiny a uzávěrem rány. V následujících 12 měsících byl nemocný bez známek recidivy empyému a podstoupil chemoterapii.
Závěr: Podtlaková terapie je účinným způsobem léčby postpneumonektomického empyému u pacientů bez bronchopleurální píštěle. Je však třeba dodržet specifika péče o pacienty po pneumonektomii.

https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.10.%25p
PDF