Bilaterálna versus unilaterálna implantácia totálnej náhrady kolenného kĺbu – porovnanie klinických a funkčných výsledkov v dvojročnom sledovaní
PDF

Klíčová slova

Totálna náhrada, Kolenný kĺb, Bilaterálny, Unilaterálny, Funkčné výsledky

Abstrakt

Úvod: Totálna náhrada kolenného kĺbu je jednou z najčastejších a najúspešnejších operačných metód v ortopédii u pacientov s diagnózou pokročilej artrózy. V tejto retrospektívnej analýze sa zameriavame na porovnanie funkčných a klinických výsledkov u pacientov podstupujúcich unilaterálnu výmenu a u pacientov s bilaterálnou výmenou v rámci jedného operačného zákroku.
Metódy: Do štúdie bolo zaradených celkovo 54 pacientov (bilaterálna 19, unilaterálna 35), ktorí na našom pracovisku podstúpili totálnu náhradu kolenného kĺbu. U pacientov bola sledovaná dĺžka hospitalizácie. Na objektívne zhodnotenie sme použili štandardizované dotazníky WOMAC a KSS 1, KSS 2, rozsah pohybu v operovanom kolennom kĺbe a výskyt pooperačných komplikácii.
Výsledky: Obe skupiny pacientov boli vekom, body mass index a zastúpením pohlaví pomerne homogénne. Dĺžka hospitalizácie bola v unilaterálnej skupine 4,7±1,3 nesignifikantne kratšia ako v bilaterálnej skupine 5,6±2,0. Pacienti operovaní unilaterálne dosahovali rok po operácii flexiu 114,9±9,3, bilaterálna skupina dosahovala flexiu 112,6±8,6. Tak v unilaterálnej skupine u WOMAC, KSS1 a KSS2, ako aj v bilaterálnej skupine dochádza pri porovnaní s predoperačnými hodnotami k signifikantnému zlepšeniu jeden rok pooperačne. Pri porovnaní výsledkov WOMAC, KSS1 a KSS2 unilaterálnej a bilaterálnej skupiny 3, 6 a 12 mesiacov pooperačne, sú rozdiely hodnôt nesignifikantné. Revidovanosť implantátov v dvojročnom sledovaní dosahovala v unilaterálnej skupine 1,5 % a 1,4 % v bilaterálnej skupine.
Záver: Unilaterálna aj bilaterálna implantácia endoprotézy kolenného kĺbu ako úspešné operačné metódy majú svoje zastúpenie v každodennej ortopedickej praxi. Pri dôslednej indikácii pacientov môže byť bilaterálna implantácia výhodnejšou alternatívou liečby, nakoľko pacient podstupuje len jeden operačný zákrok a riziká s ním spojené

PDF