Parciální resekce jako možnost řešení pozdní infekce nativního i protetického arteriovenózního zkratu – kazuistiky
PDF

Klíčová slova

Dialýza
arteriovenosní zkrat nativní
arteriovenosní zkrat protetický
infekce
parciální resekce

Abstrakt

Úvod: Infekce arteriovenózního zkratu (AV) pro hemodialýzu (HD) je spojená s rizikem život ohrožujícího krvácení, rozvojem sepse, vznikem metastatických infekčních ložisek a v neposlední řadě i zánikem zkratu. Urgence řešení infikovaného zkratu je základem úspěchu při jeho zachování.
Kazuistiky: Na dvou případech prezentujeme užití parciální resekce jako úspěšné metody řešení pozdní infekce AV. V kazuistice 1 byla resekce provedena pro infekci nativního arteriovenózního zkratu (AVF) se dvěma defekty nad aneuryzmaty odvodné žíly. V kazuistice 2 byla provedena parciální resekce a náhrada u vhojeného protetického arteriovenózního zkratu (AVG) pro infekci vpichu po HD. U obou pacientů zůstaly AV průchodné, bez dalších známek infekce v pooperačním sledování, bez nutnosti zavést dočasný HD katétr.
Závěr: Založení nové AV je u pacientů limitováno kvalitou žilního a arteriálního řečiště. Je třeba užít všech možných chirurgických, intervenčních a nechirurgických prostředků k bezpečnému zachování již založeného AV. Při dodržení požadavků včasné indikace je parciální resekce metodou volby u infekcí AV a dává možnost vyhnout se zavedení dialyzačního katétru.

PDF