Vliv neoadjuvantní léčby na časné pooperační komplikace u nádorů rekta
PDF

Klíčová slova

nádor rekta
operace
neoadjuvantní léčba
chemoradioterapie
komplikace

Abstrakt

Úvod: Léčba lokálně pokročilého karcinomu rekta je multimodální. Její součástí je neoadjuvantní chemoradioterapie (NCHRT). NCHRT prokazatelně snižuje riziko lokální recidivy. Nové léčebné režimy mají rovněž kladný vliv na přežití nemocných. NCHRT vede k fibrózním změnám v pánvi a přináší i nežádoucí účinky. NCHRT může mít negativní vliv na pooperační komplikace. Cílem práce je prokázat, zda NCHRT zvyšuje počet časných pooperační komplikací.
Metody: Byla provedena analýza vlastního souboru 200 pacientů s nádory rekta operovanými roboticky asistovaně v letech 2018−2022. Skupina byla rozdělena na pacienty, kteří podstoupili NCHRT a následně byli operováni, a na skupinu nemocných, kteří podstoupili primárně operaci. Obě skupiny byly porovnány z hlediska délky operace, krevní ztráty, výskytu komplikací v anastomóze a kvality mezorektální excize.
Výsledky: U pacientů, kteří podstoupili NCHRT, operace trvaly déle, v průměru o 34 minut. U těchto pacientů jsme neprokázali vyšší výskyt anastomotických komplikací. Pacienti, kteří byli primárně operováni, měli během operace mírně menší krevní ztrátu a lepší kvalitu mezorektální excize. Přesto v obou skupinách kompletního či téměř kompletního mezorekta bylo dosaženo ve více než 85 % případů.
Závěr: Vlivem radioterapie dochází v malé pánvi k postradiačním změnám. Tyto změny zhoršují přehled a disekci během operace. Operace po NCHRT jsou technicky náročnější a trvají déle, ale nemají více anastomotických komplikací. Také kvalita mezorektální excize je v obou skupinách uspokojivá.

PDF