Ileózní stavy po amputaci rekta a Hartmannově resekci
PDF

Klíčová slova

pooperační ileus
ileus tenkého střeva
abdominoperineální amputace rekta
Hartmannova resekce
mrtvý prostor

Abstrakt

Úvod: Pooperační ileus je v pánevní chirurgii jednou z nejčastějších pooperačních komplikací, většinou se jedná o adhezivní ileus tenkého střeva. U výkonů, jako je Hartmannova resekce či amputace rekta, se zdá, že ke vzniku ileózního stavu přispívá velká ranná plocha na stěnách pánve a pánevním dnu a mrtvý prostor po odstraněném rektu s mezorektem. Cílem práce je identifikovat rizikové faktory vzniku ileózních stavů po vybraných operacích v pánvi a zmapovat možnosti prevence a řešení těchto komplikací.
Metody: Provedli jsme retrospektivní prostou analýzu souboru 98 pacientů operovaných v letech 2017−2022, kteří podstoupili elektivní abdominoperineální amputaci rekta, pánevní exenteraci nebo Hartmannovu resekci pro karcinom rekta. Zaznamenávali jsme pooperační komplikace se zaměřením na poruchu pasáže, hojení perineální rány nebo pahýlu rekta. U všech 9 reoperovaných jsme pátrali po rizikových faktorech pro vznik ileózního stavu známých z literatury. Popsali jsme způsob řešení již vzniklého ileózního stavu.
Výsledky: V detailně analyzovaném souboru 9 pacientů se nejčastěji objevilo 8 rizikových faktorů: mužské pohlaví, obezita, radioterapie v předchorobí, otevřený výkon, nutnost adheziolýzy u primární operace, velká krevní ztráta, obtížná preparace, porucha hojení pahýlu rekta nebo perinea. Celkem 8 (88,9 %) pacientů mělo kombinaci 4 a více ze zmíněných rizikových faktorů.
Závěr: Výsledky našeho souboru potvrzují vliv rizikových faktorů známých z literatury, dále naznačují spojitost s vytvořením mrtvého prostoru v pánvi a s komplikacemi hojení pahýlu rekta nebo perineální rány. Některé rizikové faktory změnit nelze a současná preventivní opatření nedokážou vzniku adhezí zcela zabránit. Je proto vhodné hledat další materiály a opatření, jež ideálně omezí vznik adhezí a současně vyplní mrtvý prostor a tím jej oddělí od rány perinea.

PDF