Paraperitoneálna inguinálna herniácia močovodu

Abstrakt

Úvod: Močovod sa v operačnom poli inguinálnej hernie vyskytuje v 0,5−4 % prípadov. Vyskytuje sa najmä u obéznych pacientov, mužov, pacientov po transplantácii obličky. Typicky výskyt je pravostranný spolu s indirektnou inguinálnou herniou. Klinický obraz je často asymptomatický, avšak medzi možné prejavy patrí zvýšená frekvencia močenia s urgenciou, noktúria, rekurentné pyelonefritidy až urosepsa, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra, známky obštrukcie GIT. Medzi diagnostické metódy patrí retrográdna pyelografia či CT urografia. V prípadoch herniácie močovodu je vždy indikovaná chirurgická liečba. Repozícia močovodu retroperitoneálne a štandardná plastika inguinálneho kanálu je metódou voľby.
Metódy: Pri príprave článku bolo vyhľadaných 33 prípadov herniácie močovodu a z prípadov bol spracovaný štruktúrovaný prehľad. Kazuistika popisuje 68ročného pacienta s hyperpláziou prostaty a dysurickými ťažkosťami. Predoperačné CT vyšetrenie s intravenóznym kontrastom popisuje herniáciu pravostranného močovodu do inguinálnej oblasti s hydronefrózou II. stupňa. Predoperačne bol zavedený mono-J stent do pravého močovodu a následne bola vykonaná repozícia močovodu retroperitoneálne s plastikou hernie s využitím aloplastického materiálu. Pooperačný priebeh bol bez komplikácií.
Výsledky a záver: Chirurg by v rizikových prípadoch mal predpokladať možnú prítomnosť močovodu v inguinálnej oblasti. Opatrná preparácia v inguinálnej oblasti znižuje riziko iatrogénneho poškodenia močovodu.

PDF