Vlastný operačný postup v konštrukcii posuvného endorektálneho laloku v chirurgickej terapii komplexných análnych fistúl (osemnásťročné skúsenosti)
PDF

Klíčová slova

posuvný endorektálny lalok, komplex análna fistula, rekonštrukcia Mm. sphincteris ani externi

Abstrakt

Úvod: Análna fistula je častým ochorením s incidenciou 5,6 na 100 000 žien a 12,3 mužov. Najčastejšie je kryptoglandulárneho pôvodu. Cieľom tejto štúdie je zhodnotiť naše skúseností s pacientmi liečenými pre komplexné análne fistuly vlastným komplexným operačným výkonom s posuvným endorektálnym lalokom.
Metódy: Do štúdie sme zaradili 524 pacientov s komplexými análnymi fistulami, ktorí boli odoslaní na našu chirurgickú kliniku od januára 2005 do konca decembra 2022. Diagnózu sme stanovili detekciou traktu fistuly fyzikálnym vyšetrením, anoskopiou, sondážou traktu fistuly a endorektálnou ultrasonografiou. Komplexný operačný výkon spolu s konštrukciou Posuvného endorektálneho laloku vo vlastnej modifkácii sme realizovali u všetkých pacientov.
Výsledky: Primárna operačná intervencia v súbore 326 pacientov s komplexnými análnymi fistulami (bez pacientov s morbus Crohn) bola úspešná u 283 (87 % ) pacientov. Defekt posuvného endorektálneho laloku v pooperačnom období sme identifikovali u 17 (5,2 %) pacientov, soiling u 16 (4,9 %) a inkontinenciu pre flatus u 9 (2,7 %) pacientov. V súbore 120 pacientov po viacerých operačných výkonoch (bez pacientov s morbus Crohn) bol náš operačný postup úspešný u 92 (76,6 %) pacientov. Defekt posuvného endorektálneho laloku sme v pooperačnom období identifikovali u 6 (5 %) pacientov, soiling u 8 (6,6 %) a inkontinenciu pre flatus u 3 (2,5 %) pacientov.
Záver: Konštrukcia posuvného endorektálneho laloku bola kuratívna a bez ovplyvnenia úrovne análnej kontinencie u 87 % pacientov po primárnej operačnej intervencii a u 76,6 % po viacerých operačných výkonoch. Komplexný operačný výkon s konštrukciou posuvného endorektálneho laloku podľa nášho postupu zachováva funkciu sfinkterov a má relatívne nízke percento recidív. Počet predchádzajúcich operačných intervencií nemal žiadny vplyv na úroveň análnej kontinencie.

PDF