Zlomeniny zadního kotníku jako součást složitých zlomenin hlezna: trendy v diagnostice a ošetřování na našem pracovišti
PDF

Klíčová slova

Zadní kotník, Zlomeniny hlezna, Zlomeniny tibie, Principy AO, Skeletální trauma

Abstrakt

Úvod: Přístup ke zlomeninám zadního kotníku doznal v posledních letech velkého pokroku, především na podkladě Bartoníček-Rammeltovy klasifikace, vycházející z CT vyšetření. Cílem této studie je dokumentovat rozvoj těchto trendů na našem pracovišti.
Metody: Retrospektivně bylo analyzováno 66 pacientů se zlomeninou zadního kotníku, řešených na našem pracovišti operačně v letech 2020 a 2021. Tito pacienti byli klasifikováni podle Lauge-Hansenovy klasifikace a v případě provedení CT dle Bartoníček-Rammeltovy klasifikace.
Výsledky: CT vyšetření proběhlo u 30 pacientů (45,45 %), které jsme rozřadili podle Bartoníček-Rammeltovy klasifikace (typ I přítomen ve 2 případech, typ II v 7 případech, typ III ve 12 případech a typ IV v 9 případech). Nejhorší výsledky léčby jsme zaznamenali u pacientů bez specifické fixace zadního kotníku typu III dle Bartoníček-Rammelta.
Závěr: Z našich výsledků vyplývá postupná tendence k navyšování CT vyšetření mezi lety 2020 a 2021, která byla v těchto letech stále nedostatečná, a proto jsme zvýšili naši snahu o indikování CT vyšetření. Dále se ukazuje problematičnost neadekvátního ošetření zlomeniny typu III dle Bartoníček- Rammeltovy klasifikace, která byla v našem vzorku překvapivě vysoká a byla provázena vysokou mírou komplikací. Důvodem neadekvátního ošetření těchto na CT diagnostikovaných zlomenin je zdráhavé přebírání moderních terapeutických postupů operatéry. To ukazuje na nutnost dlouhodobé a intenzivní osvěty na všech typech pracovišť včetně těch s primární specializací na chirurgii hlezna a nohy.

PDF