Profylaktická osteosyntéza dlouhých kostí u pacientů s mnohočetným myelomem
PDF

Klíčová slova

mnohočetný myelom
kostní metastázy
osteolytické ložisko
profylaktická stabilizace
nitrodřeňová stabilizace

Abstrakt

Úvod: Mnohočetný myelom (MM) je nádorové onemocnění způsobené klonální proliferací plazmatických buněk v kostní dřeni. Věkový medián nově diagnostikovaných pacientů je 69 let. Kostní forma tohoto onemocnění se objeví u většiny pacientů v průběhu nemoci. Součástí léčby je i chirurgické řešení kostní formy MM. Kost postižená osteolytickými ložisky je oslabena a vyžaduje stabilizaci pomocí implantátu či endoprotézy. Jako ideální volba pro stabilizaci osteolytických ložisek dlouhých kostí se jeví metoda nitrodřeňové osteosyntézy. Cílem naší studie bylo analyzovat, zda profylaktická fixace těchto ložisek přináší zlepšení kvality života pacientů a ovlivňuje kostní změny.
Metody: Hodnocení pacienti s profylaktickou intramedulární osteosyntézou byli operováni na Klinice úrazové chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno mezi lety 2013 až 2023. Pacienti zahrnutí do této studie měli osteolytická ložiska dlouhých kostí, Mirelsovo skóre rovno nebo větší než 8 a minimální délku sledování 12 měsíců. Hodnotili jsme intenzitu bolesti prostřednictvím vizuální analogové škály (VAS) udávanou v době před provedenou operací, po operaci a v odstupu jednoho roku od operace. U pacientů bylo sledováno The Musculoskeletal Tumour Society score (MSTS) skóre těsně před plánovanou stabilizací a po roce od ní.
Výsledky: V čase hodnocení byl nalezen statisticky významný rozdíl mezi hodnou VAS před operací a 14 dní po operaci (p<0,001), stejně tak mezi VAS před operací a rok po operaci (p<0,001). I porovnání MSTS skóre před operací a rok po operaci vyšlo jako statisticky významné (p=0,006).
Závěr: Profylaktická nitrodřeňová stabilizace osteolytických ložisek u pacientů s MM je účinná metoda, která snižuje bolest a zlepšuje kvalitu života těchto pacientů.

PDF